Home > Uncategorized > A fost confirmata prima exoplaneta fotografiata direct VEZI FOTO

A fost confirmata prima exoplaneta fotografiata direct VEZI FOTO

Descoperirea initiala a fost facuta in 2008, dar abia acum s-a putut confirma ca este vorba de o planeta.
La doi ani dupa ce a fost anuntata o posibila prima fotografie directa, in lumina din spectrul vizibil, a unei exoplanete care orbiteaza in jurul unei stele foarte asemanatoare cu a noastra, o echipa de astronomi a reusit in sfarsit sa confirme faptul ca este prima imagine de acest fel realizata si chiar sa ofere detalii despre planeta in cauza.
Peste 400 de planete extrasolare au fost descoperite folosindu-se metode indirecte, precum masurarea influentei gravitationale pe care o planeta masiva o are asupra stelei sau prin masurarea scaderii in intensitate a luminii atunci cand o exoplaneta trece printre telescop si stea.
Prezentata pentru prima oara in 2008, o fotografie realizata cu ajutorul telescopului Gemini North din Hawaii infatiseaza un sistem solar numit 1RXS 1609. La momentul respectiv nu existau suficiente date pentru a determina daca punctul luminos de langa stea era o planeta sau doar un alt obiect, intrat in imagine din cauza unei alinieri nefericite.
Folosind ebservatiile si fotografiile de pe Gemini, echipa care studiaza 1RXS 1609 a confirmat faptul ca in poza originala se vede de fapt o planeta care orbiteaza in jurul stelei.
Noile date au ajutat astronomii sa estimeze masa si distanta orbitala a planetei fotografiate. Potrivit nationalgeographic.com, acestia au concluzionat ca este de opt ori mai mare decat Jupiter, fiind una dintre cele mai mici corpuri extrasolare identificate pana acum.
Planeta orbiteaza la o distanta de 50 de miliarde de kilometri fata de steaua sa. Prin comparatie, planeta pitica Pluto orbiteaza la distanta medie de 5,8 miliarde de kilometri departare de Soare.
Descoperirea sugereaza ca planeta din sistemul solar 1RXS 1609 este cea mai mica planeta cunoscuta care se afla la o asemenea distanta de steaua-mama.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: