Home > Uncategorized > Acceleratorul de particule LHC va recrea Big-Bang-ul pe 30 martie

Acceleratorul de particule LHC va recrea Big-Bang-ul pe 30 martie

Mai sunt sase zile pina la cel mai asteptat experiment al noului mileniu: pe 30 martie, Centrul European pentru Cercetari Nucleare va incerca sa recreeze Big Bang-ul – explozia care s-a aflat la originea universului, in acceleratorul de particule de linga Geneva.
Large Hadron Collider, care e si cel mai mare accelerator de particule din lume, va genera o coliziune intre doua fascicule de protoni de cite 3,5 Tera Electron-Volti fiecare. Impactul este asteptat sa genereze particule elementare inca necunoscute oamenilor de stiinta – inclusiv misteriosul boson al lui Higgs, aflat la originea notiunii de masa in fizica.
Prin studierea acestor particule, cercetatorii spera sa afle mai multe despre originile Universului. Acceleratorul a fost inaugurat cu mult fast in septembrie 2008, insa s-a defectat citeva saptamini mai tirziu si a fost repus in functiune abia in noiembrie anul trecut. Savantii compara operatiunea de la 30 martie cu incercarea de a lansa doua ace de pe cele doua maluri ale Atlanticului astfel incit acestea sa se ciocneasca la mijloc.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment