Home > Uncategorized > Americanii au testat o racheta care depaseste de sase ori viteza sunetului. VEZI FOTO

Americanii au testat o racheta care depaseste de sase ori viteza sunetului. VEZI FOTO

Fortele aeriene americane au anuntat ca au testat miercuri, in Pacific, o racheta de croaziera “hipersonica”, care atinge de sase ori viteza sunetului, adica peste 7.000 de kilometri pe ora, relateaza AFP.
Sunt considerate zboruri “hipersonice” cele care incep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului). Acest tip de armament este conceput pentru a lovi tinte situate la distante mari in mai putin de o ora si ar putea inlocui rachetele balistice actuale. Unii suspecteaza Statele Unite ca ar vrea sa faca din acestea arme nucleare.
Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat aproximativ 200 de secunde. Este vorba despre cea mai lunga durata realizata pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA.
“Suntem multumiti ca am reusit majoritatea testelor din prima misiune hipersonica a (rachetei ) X-15A”, a declarat Charlie Brink, directorul programului.
El a declarat ca acest progres in domeniul motoarelor este “echivalenta” cu trecerea de la avionul cu elice la cel cu reactor, dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.
Dupa aproximativ 200 de secunde, o “anomalie a survenit, iar zborul s-a incheiat”, au precizat fortele armate aeriene, adaugand ca inginerii sai lucreaza pentru identificarea cauzelor problemei.
Waverider a fost lansata de la bordul unui bombardier de tip B-52, care a decolat de la baza Edwards din California. Aceasta a atins mai intai viteza de 4,8 Mach, cu ajutorul unui propulsor, dupa care a fost activat motorul special al rachetei. Conceputa de Boeing si Pratt and Whitney Rocketdyne, racheta a atins altitudinea de aproximativ 21.300 de metri.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: