Home > Uncategorized > Arheologii au descoperit un mormant Maya care ar putea lamuri misterul decaderii civilizatiei lor

Arheologii au descoperit un mormant Maya care ar putea lamuri misterul decaderii civilizatiei lor

Arheologii mexicani au descoperit un mormant vech de 1100 de ani, datand chiar din timp decaderii civilizatiei Maya, acestia sperand ca va lamuri misterul disparitiei glorioasei civilizatii.
Arheologul Juan Yadeun a declarat ca mormantul Maya descoperit, care continea si vase cereamice ale unei alte culturi, ar putea indica cine a ocupat Tonina, orasul Maya, in sudul Chiapas, dupa ce cultura lor a inceput sa decada.
Multi experti sunt de parere ca a existat un razboi civil intre diversele state Maya sau poate o degradare a mediului inconjurator care a dus la caderea civilizatiei in jurul anul 820 e.n, potrivit
Mormantul descoperit este datat intre 840 si 900 e.n si potrivit lui Yadeun ar putea exista o alta explicatie. „Este clar ca a fost vorba de o ocupatie, a oamenilor care au construit acest mormant in stil Toltec. Este foarte interesant pentru ca vom vedea ca oasele aceastea sunt de fapt ale poporului Maya”.
Toltecii au existat in centrul Mexicului si se pare ca si-au extins influenta pana in sudul tarii, intre secolele al X-lea si al XII-lea, inainte de aparitia Aztecilor.
Arheologii au descoperit in mormant un vas ceramic si oasele unei femei. Craniul este deformat intentionat, asa cum se obisnuia de catre maya. Nu toti oamenii de stiinta sunt insa de acord cu aceasta ipoteza, spunand ca sunt prea putine date pentru a trage alte concluzii.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: