Home > Uncategorized > Astronomii au descoperit o “gaura” misterioasa in spatiu

Astronomii au descoperit o “gaura” misterioasa in spatiu

O „gaura” in spatiu a fost descoperita intr-o zona in care universul ar trebui sa fie ocupat de gaze foarte dense si praf.
Descoperirea unei „gauri” in spatiu a fost facuta de telescopul european Herschel si este doar ultima dintr-o serie de observatii importante facute cu ajutorul acestui telescop.
„Nimeni nu a vazut o gaura ca aceasta”, a declarat Tom Megeath, de la University of Toledo din Ohio. „Este ca si cum ai sti ca ai viermi care fac tuneluri in peluza ta, dar intr-o dimineata te trezesti si descoperi un put urias”.
Stelele se nasc in acesti nori densi de gaz si praf, si desi jeturi puternice de gaze au fost observate iesind din stelele tinere, procesul prin care o stea foloseste aceste gaze pentru a dispersa resturile din imprejur si pentru a se distanta de acest nor a ramas necunoscut.
Aceasta ultima descoperire a telescopului Herschel ar putea fi o ultima etapa in formarea unei stele, potrivit foxnews.com.
Un nor de gaze luminoase, cunoscut astronomilor sub numele de NGC 1999, este situat langa un petec negru de cer. In tot secolul al XX-lea despre aceasta pata negre s-a crezut ca este prea densa pentru ca lumina sa treaca prin ea. Herschel este un telescope pe infrarosu si ar fi trebui sa observe daca acolo era o materie foarte densa, dar zona a ramas si pentru el un mister, cel putin la inceput.
Astronomii au continuat investigatia folosind telescoape de pe Pamant si au avut aceleasi rezultate. Acest fapt a dus la concluzia ca zona este neagra nu din cauza densitatii materiei, ci pentru ca acolo nu este nimic, cel mai probabil fiind vorba de o stea care a gaurit efectiv norul NGC 1999, imediat dupa formare.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: