Home > Uncategorized > Astronomii au descoperit planete bizare care orbiteaza invers

Astronomii au descoperit planete bizare care orbiteaza invers

Astronomii au descoperit mai multe planete aflate in alte sisteme solare care orbiteaza invers decat sensul de rotatie a stelei lor, punand la indoiala teoriile cu privire la formarea planetelor.
Ilustratie a unei planete in miscare retrograda
O echipa de astronomi a anuntat descoperirea a noua planete noi, tranzitive, la intalnirea Societatii Regale Astronomice din Glasgow, Scotia. Exoplanetele tranzitive sunt cele descoperite in momentul in care trec prin fata stelei in jurul careia orbiteaza, cauzand o mica scadere a luminii care provine de acolo, in relatie cu Pamantul.
„Ce am aratat astazi este ca o bomba in domeniul exoplanetelor”, a declarat Amaury Triaud, doctorand la Geneva Observatory din Elvetia, potrivit
Cand au combinat rezultatele noi cu observatii mai vechi ale altor 18 planete tranzitive, astronomii au fost surprinsi sa afle ca sase dintre ele orbitau in directia opusa rotatiei stelei lor (miscare retrograda). Cercetatorii au observat acest fenomen pentru prima oara in august 2009, dar era un caz singular.
Noile descoperiri sugereaza ca astronomii trebuie sa revizuiasca anumite aspecte ale procesului de formare a planetelor, pentru ca in aceste cazuri nu se pot aplica.

http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: