Home > Uncategorized > Astronomii au descoperit secretul supernovelor Type 1a

Astronomii au descoperit secretul supernovelor Type 1a

Cercetatorii de la Chandra X-Ray Laboratory au studiat supernovele din cinci galaxii eliptice din apropiere si din regiunea centrala a galaxiei Andromeda, cea mai apropiata galaxie spiralata din aproapierea noastra, sperand ca vor intelege mai bine mecanismul de functionare a acestora.
Marat Gilfanov de la Max Planck Institute for Astrophysics, din Germania, a declarat ca „era o mare rusine sa nu stim cum functioneaza. Acum incepem sa intelegem ce declanseaza aceste explozii”. Studiul publicat in revista Nature sugereaza ca supernovele Type 1a se nasc dupa contopirea a doua stele pitice albe (nume dat ramasitei unei stele foarte vechi care si-a epuizat resursele).
Inainte se credea ca supernovele Type 1a se formau prin acumularea de materie, atunci cand gravitatea unei stele atrage suficient material pentru a deveni instabila. Akos Bogdan, tot de la Max Planck Institute, a spus ca „daca supernovele s-ar forma prin acest procedeu, galaxiile ar fi fost cu 50% mai luminoase in spectrul razelor X”. Nu este insa clar daca unirea a doua stele pitice albe este cauza supernovelor in galaxiile spiralate.
Este foarte dificil localizarea de pitice albe. Dupa ce ajung la o distanta suficient de mica pentru a se uni, dureaza doar cateva zeci de secunde ca sa explodeze. Supernovele sunt folosite si pentru a masura expansiunea universului, potrivit telegraph.co.uk.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: