Home > Uncategorized > Astronomii au gasit o planeta care s-a format incredibil de repede

Astronomii au gasit o planeta care s-a format incredibil de repede

Multumita unei bune sincronizari, a cercetarii si cu putin noroc, oamenii de stiinta au identificat o planeta care s-a format in doar 12 milioane de ani.
Beta Pictoris este un sistem solar foarte apropiat de noi, la doar 63 de ani lumina si este extrem de tanar, cu o varsta de doar 12 milioane de ani. Oamenii de stiinta au determinat ca exista o mare posibilitate ca in discul de materie din jurul stelei sa fie deja o planeta gazoasa care s-a format extrem de repede.
Steaua din Beta Pictoris este cu 75% mai mare decat Soarele nostru, iar in jurul ei se gaseste un disc de praf si gaze, fiind si primul de acest fel detectat in jurul unei alte stele. Potrivit discovery.com, studii ulterioare au aratat o deformare a discului de materie si comete care plonjau in Soare, observatiile sugerand ca sunt influentate de gravitatia unei planete uriase.
Astronomii avea un posibil suspect inca de acum doi ani, dar nu puteau elimina posibilitatea ca obiectul sa fie de fapt o stea din fundal. Imaginea a fost realizata in 2003, dar planeta a fost identificata de astronomi abia in 2008, dupa aparitia unor tehnologii mai bune.
Dupa observatii facute in 2008 si 2009, s-a remarcat ca obiectul aparea si disparea in cadrul discului de materie, fiind astfel eliminata complet posibilitatea unei stele din fundal. Pentru ca orbiteaza foarte aproape de steaua sa, aproximativ la aceeasi distanta ca planeta Saturn, astronomii cred ca obiectul este o planeta formata acolo si nu o pitica maro prinsa de plasa gravitationala, primind numele de Beta Pictoris b cu o masa de noua ori mai mare decat cea planetei Jupiter.
Astronomii cred ca Beta Pictoris b nu va mai creste, fiind prea putine gaze ramase in discul de materie din jurul stelei. Pe de alta parte, planete telurice, ca Mercur, Venus, Pamant si Marte s-ar putea inca forma.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: