Home > Uncategorized > Astronomii au identificat o pitica maro apropiata care are in atmosfera substante organice

Astronomii au identificat o pitica maro apropiata care are in atmosfera substante organice

Astronomii care se ocupa cu identificarea piticelor maro – obiecte substelare – au raportat existenta unui asemenea obiect la circa 10 ani lumina de Pamant.
Noul obiect astronomic descoperit este cea mai apropiata pitica maro si unul dintre cele mai apropiate obiecte stelare din jurul sistemului nostru solar. Desi locatia nu este tocmai neasteptata  (galaxia este plina de asemenea obiecte), compozitia chimica a atmosferei este un mister.
UGPSJ0722-05 pluteste in spatiul interstelar, formandu-se probabil acolo sau intr-un sistem solar din care a fost mai apoi aruncata. Proximitatea fata de Pamant a oferit astronomilor posibilitate sa investigheze mai indeaproape pitica maro si au avut o surpriza.
Philip Lucas de la University of Hertfordshire, Marea Britanie si colegi din toata lumea alcatuiesc o echipa numita UKIDSS Galactic Plane Survey, un program care foloseste UK Infrared Telescope (UKIRT) din Hawaii pentru a descoperi obiecte care stralucesc in infrarosu.
Piticele maro sunt prea mici pentru a avea fuziune nucleara in centrul lor, dar nu sunt nici planete, fiind considerat o punte de legatura intre planetele masive ca Jupiter si stelele mai mici.
UKIRT a detectat deja mai multe pitice maro reci, dar UGPSJ0722-05 pare a fi cea mai rece descoperita pana acum. Ar putea avea o temperatura a suprafetei de 400 de grade Kelvin, mult mai rece decat recordul anterior de 500 de grade.
Folosind Observatorul Gemini, o analiza spectroscopica a detectat metan si vapori de apa in atmosfera. Prezenta substantelor organice va atrage cu siguranta atentia astrobiologilor.
Spectrul lui UGPSJ0722-05 are o anomalie. O anumita lungime de unda a spectrului lipseste cu desavarsire, fapt care nu poate fi explicat prin cunostintele pe care le avem acum. Poate ca UKIRT a descoperit o noua clasa de pitice maro: un obiect foarte rece care are o substanta chimica in atmosfera ce absoarbe radiatia infrarosie pe lungime de unda de 1,25micrometri.
 
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: