Home > Uncategorized > Astronomii au realizat prima harta tridimensionala a spatiului interstelar din jurul sistemul nostru solar. VEZI FOTO

Astronomii au realizat prima harta tridimensionala a spatiului interstelar din jurul sistemul nostru solar. VEZI FOTO

Spatiul interstelar nu este chiar un vid, fiind umplut cu ramasite gazoase ale unor supernove care au aruncat plasma, aceasta fiind propulsata de  vanturile solare in urma cu miliarde de ani. O parte dintre aceste gaze se unesc in structuri magnetizate, asemanatoare norilor, cel mai apropiat de noi fiind numit foarte plastic „puful local”.
Chiar si asa, sistemul nostru solar este situat intr-un volum de spatiu care contine de 10 ori mai putine gaze decat media galactica. Soarele si toate stelele din apropiere sunt situate intr-o cavitate numita, deloc surprinzator, Cavitatea Locala care are circa 300 de ani lumina in diametru.
Prezenta acestei regiuni este cunoscuta de mult timp, dar o echipa internationala de astronomi a creat o harta tridimensionala a acestei fascinante zone din spatiu. Echipa, condusa de Barry Y. Welsh de la Berkeley , University of California, a reusit sa produca aceasta harta folosind spectrul luminii de la peste 1800 de stele, pana la distante de 2600 de ani lumina.
Potrivit discovery.com, cand lumina circula prin spatiul interstelar, trece prin gazele rarefiate dintre stele. Cand lumina este receptata pe Pamant, un instrument numit spectograf analizeaza aceasta radiatie. Welsh a folosit European Southern Observatory (ESO) pentru a pune la punct un studiu complet a desitatii mediului interstelar din jurul nostru.
Desi motivele pentru care puful local are structura identificata sunt necunoscute, Cavitatea Locala se cred ca s-a format in urma exploziilor unor supernove care s-au produs in apropiere.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: