Home > Uncategorized > Avalansa pe Marte surprinsa de Mars Reconnaissance Orbiter. VEZI FOTO

Avalansa pe Marte surprinsa de Mars Reconnaissance Orbiter. VEZI FOTO

Orbitand deasupra lui Marte, Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA a capturat o serie de imagini extraordinare ale unei avalanse in apropierea polului nord al planetei.
Marte este considerata a fi o planeta moarta, cu foarte putina activitate geologica si climatica, dar dupa cum demonstreaza imaginile primite de NASA de la Mars Reconnaissance Orbiter, aceste lucruri sunt departe de adevar. Camera HiRISE de la bordul MRO a avut norocul sa surprinda un eveniment rar pe Marte, o avalansa, chiar in momentul in care s-a produs.
Avalansele pe planeta rosie sunt formate din gheata, praf si pietre, fiind destul de asemanatoare cu cele de pe Pamant (cu mai putina zapada si cabane de schi). Pe Marte insa acestea sunt declansate in momentul in care atmosfera se incalzeste pe masura ce emisfera nordica intra in primavara.
Incalzirea sezoniera este cauza sublimarii ghetii carbonice de pe planeta, ajungand imediat in atmosfera si dislocand rocile de pe pantele abrupte, conform discovery.com.
Ceea ce face aceasta fotografie si mai intriganta este faptul ca asemenea evenimente au mai fost surprinse pe camera. In 2008, acelasi satelit a trimis inapoi imagini ale mai multor avalanse dintr-o alta zona a regiunii polare. Acest fapt s-a petrecut in urma cu un an martian, care are o durata de 687 de zile, facand din primavara sa fie un suspect viabil pentru aceste avalanse.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: