Home > Uncategorized > Bacteria E. coli va fi folosita in viitor pentru productia de biodisel

Bacteria E. coli va fi folosita in viitor pentru productia de biodisel

Bacteria care provoaca cele mai multe cazuri de toxiinfectie alimentara ar putea fi intr-o zi responsabila pentru productia de combustibil.
Oamenii de stiinta au manipulat genele bacteriei Escherichia coli, o bacterie foarte raspandita in natura, pentru ca aceasta sa consume vegetatie, rezultatul fiind combustibil diesel si alte hidrocarburi.
E. coli este foarte populara printre geneticieni pentru ca este extrem de cunoscuta si usor de folosit in experimente, suportand foarte bine modificari genetice importante, potrivit inginerului Jay Keasling de la Berkely, University of California. Cercetatorii au modificat deja E. coli pentru a produce diverse produce chimice si medicamente, iar acum Keasling si colegii sai au transformat aceste bacterii in fabrici de biodisel.
Geneticienii au modificat intai E. coli ca sa consume zahar si sa produca biodisel gata de folosire, care se ridica la suprafata bazinelor unde este generat. Nu are nevoie de distilare, purificare sau alte procedee folosite de exemplu la productia de diesel din alge, conform Scientific American.
Pentru a minimiza impactul asupra rezervelor de hrana, oamenii de stiinta au cautat gene de la alte specii bacteriene care ajuta la transformarea celulozei, material care se gaseste in majoritatea plantelor, dar care nu poate fi consumat de oameni. Echipa lui Keasling au adaugat aceste gene la bacteria E. coli, aceasta secretand si ea, la randul ei, aceste enzime, care acum transforma celuloza in zahar si apoi in combustibil.
Procesul si studiul sunt detaliate in revista stiintifica Nature.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: