Home > Uncategorized > Barbatii Europei se trag din agricultori

Barbatii Europei se trag din agricultori

Cuceritorii care s-au raspandit in vremuri stravechi pe tot cuprinsul Europei par sa fi fost fermieri prosperi care au adus dupa ei tehnici agricole din Orientul Mijlociu.
Un studiu realizat asupra cromozomului Y, cel care este transmis fara mari modificari din tata in fiu, sugereaza ca barbatii din Europa descind din populatii care s-au mutat in Europa acum 10.000 de ani venind din zona cuprinsa intre Egipt si Irak.
“E posibil ca in acele vremuri sa fi fost mai sexi sa fii fermier”, declara Patricia Balaresque de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, citata de Reuters. Cercetatorii au studiat ADN-ul provenit de la peste 2.500 de barbati de pe tot cuprinsul Europei.
Cromozomul Y sufera putine modificari de la o generatie la alta, iar din aceasta cauza schimbarile pot fi percepute prin masurarea mutatiilor genetice intamplatoare. “Ne-am concentrat asupra celei mai comune descendente de cromozomi Y din Europa, purtata de aproximativ 110 milioane de barbati”, mai spune Balaresque.
Mai bine de 80% dintre cromozomii Y din Europa par sa aiba origini in Orientul Mijlociu.
O serie de studii separate ale ADN-ului mitocondrial, care a fost transmis aproape nealterat de la mama la fiica, arata, pe de alta parte, ca femeile isi trag in majoritate originea din vanatorii si culegatorii care au dominat sudul Europei dupa Erele Glaciare.
Un studiu publicat in 2003 spune ca fiecare al 12-lea om din Asia poarta o versiune a cromozomului Y provenit din Mongolia acum 1.000 de ani, iar unii cercetatori spun ca acest cromozom a fost cel mai probabil raspandit de hoardele mongole.
Aceasta descoperire arata ca au existat cateva amestecuri foarte interesante petrecute in Europa timpurie, iar Balaresque este de parere ca acestea merita o atentie sporita pe viitor.
 
 

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: