Home > Uncategorized > Biblia, posibil scrisa cu cateva secole mai devreme decat se credea

Biblia, posibil scrisa cu cateva secole mai devreme decat se credea

Oamenii de stiinta au descoperit cea mai veche scriere in ebraica, o inscriptie care dateaza din secolul al 10-lea i.Hr., din perioada regelui David.
Descoperirea ar putea conduce la concluzia ca multe bucati din Biblie au fost scrise cu cateva secole mai devreme decat se credea pana acum, subliniaza Live Science. Vechiul Testament se crede ca a fost scris pentru prima data intr-o forma veche a limbii ebraice.
Pana in acest moment se presupunea ca Biblia Ebraica isi are originile in secolul al 6-lea i.Hr. deoarece nu existau dovezi ca limba ebraica ar data din perioade mai vechi de atat. Nou descifratul text ebraic e insa mai vechi cu aproximativ patru secole, spune o echipa de cercetatori din Israel.
“Descoperirea arata ca Regatul lui Israel exista deja in secolul al 10-lea i.Hr. si ca cel putin cateva dintre textele biblice au fost scrise cu cateva sute de ani inainte de datele oficiale”, spune Gershon Galil, profesor de Studii Biblice la Universitatea din Haifa.
Scrierile au fost descoperite acum peste un an. Initial cercetatorii nu au putut sa-si dea seama daca acestea erau in ebraica sau in vreo alta limba locala, insa ulterior au identificat anumite cuvinte specifice limbii ebraice.
Textul a fost inscriptionat cu cerneala pe o bucata de ceramica cu o suprafata de 15 cm pe 16,5 cm. Se pare ca acesta face referire la un set de legi sociale despre cum trebuie sa trateze oamenii sclavii, vaduvele si orfanii.
 

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: