Home > Uncategorized > Cat de adanc si de mare este oceanul planetar?

Cat de adanc si de mare este oceanul planetar?

Folosind greutati de plumb si sonare, oamenii de stiinta au reusit sa ofere estimari surprinzator de corecte cu privire la adancimea oceanului in trecut. Acum, cu ajutorul radarului si a satelitilor, cercetatorii au ajuns la un rezultat mai exact pentru o intrebare veche de cand lumea: cat de adanc si cat de mare este oceanul?
In 1888, John Murray a folosit o greutate de plumb pentru a calcula volumul oceanului. Utilizand date de la sateliti, cercetatorii de la Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI) au oferit un rezultat mult mai precis, cifra fiind de 1332 de miliarde de kilometri cubi.
In ciuda unor zone foarte adanci, cum ar fi Groapa Marianelor, adancimea medie a oceanului este de doar 3682,2 de metri.
„Multe dintre valorile actuale le luam ca atare”, a declarat Matthew Charette, un cercetator de la Department of Marine Chemistry and Geochemistry al WHOI. „Daca vrei sa sti volumul de apa de pe planeta, cauti pe Google si primesti niste cifre care sunt vechi de 30-40 de ani”.
Lucrarea lui Matthew Charette si Walter H.F. Smith a oferit o serie de cifre mult mai precise decat cele cunoscute pana acum, studiul urmand a fi publicat in jurnalul stiintific Oceanography.
Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: