Home > Uncategorized > Ce au in comun asteroizii si soparlele gecko

Ce au in comun asteroizii si soparlele gecko

Asteroizii sunt obiecte ciudate, mai ales cei care se rotesc foarte repede, iar acum se pare ca acestia au ceva in comun cu soparlele gecko, si anume forta numita van der Waals.
Un asteroid mic numit Itokawa a reprezentat pana de curand un mister pentru oamenii de stiinta pentru ca este format din mai multe bucati, lipite una de alta, dar acestea sunt prea mici pentru ca gravitatea sa invinga forta centripeta. Motivul pentru care acestia raman impreuna a ramas necunoscut pana de curand si se pare ca Itokawa are ceva in comun cu soparla gecko.
In 2005, misiunea japoneza Hayabusa a aratat ca la viteza cu care se roteste Itokawa, forta centripeta ar fi trebui sa fie mai mare decat forta gravitationala, iar bucatile care il compun ar fi trebuit sa se raspandeasca in spatiu. In schimb asteroidul ramane intact, avand forma unui cartof. Unde este diferenta de forta?
O analiza noua a unei echipe de la Universitatea din Colorado a sugerat ca adevaratul vinovat ar putea fi forta van der Waals. Aceasta forta a fost denumita dupa omul de stiinta danez Johannes van der Waals si este cea care provoaca atractie sau respingere intre molecule, forta  care nu poate fi atribuita legaturilor chimice normale sau interactiunilor electrostatice dintre ioni. Nu este o forta luata in considerare in mod normal in astrofizica, dar pe Pamant este forta care permite soparlelor gecko sa adere pe diverse suprafete, la unghiuri imposibile.
Aceeasi forta van der Waals este responsabila si pentru formele ciudate ale micilor asteroizi, potrivit discovery.com. Este o noutiune interesanta, iar Daniel Scheeres, seful echipei din Colorado crede ca ar putea oferi o explicatie despre formarea inelelor lui Saturn.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: