Home > Uncategorized > Ce se misca mai repede decat lumina?

Ce se misca mai repede decat lumina?

Chiar daca orice are masa nu se poate misca mai repede decat viteza luminii, oamenii de stiinta cred acum ca anumite stele care se rotesc foarte repede ar putea fi propulsate de curenti care se deplaseaza mai repede decat lumina.
Ideea ar putea fi considerata chiar „eretica” pentru ca incalca una dintre regulile de baza ale fizicii care spune ca viteza luminii este viteza maxima, dar o noua propunere ocoleste aceasta regula, in care se afirma ca un proces fara masa sau chiar informatia s-ar putea deplasa mai repede.
In aces caz, un curent care se deplaseaza mai repede decat viteza lumii ar traversa anumite stele care se rotesc foarte repede, fapt care face ca atomii incarcati pozitiv sa se deplaseze intr-o directie, iar cei negativi in directia opusa. Fiecare particula s-ar misca mai incet decat viteza luminii, dar curentii de deplasare ar trece prin stea mai repede decat viteza luminii.
„Nici o lege a fizicii nu este incalcata in acest proces”, a declarat cercetatorul John Singleton de la Los Alamos National Laboratory, Statele Unite. „Nu este science-fiction, este realitate”.
Singleton si colega sa Andrea Schmidt au propus aceasta ipoteza pentru a explica functionarea unei anumite categorii de stele, pulsarii. Acestia sunt stele foarte dense care se rotesc foarte repede, emitand o unda de lumina, la fel ca un far portuar. Exact cum fac pulsarii acest lucru a ramas un mister.
Potrivit cercetatorilor, campurile magnetice ale pulsarului creeaza acest curent care impinge particulele incarcate in directii diferite, rezultatul fiind o unda de lumina. Chiar si asa, este o idee destul de radicala, asa ca oamenii de stiinta nu se asteapta ca toata lumea sa fie de acord cu ei imediat. Singleton si Schmidt si-au prezentat studiul la cea de-a 15-a conferinta American Astronomical Society din Washington.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: