Home > Uncategorized > Ce zgomot a scos Big Bangul. VEZI VIDEO

Ce zgomot a scos Big Bangul. VEZI VIDEO

Cel mai fierbinte material creat in laborator scoate un sunet bizar, iar un sunet asemanator s-ar fi auzit in univers imediat dupa Big Bang.
Materialul a fost creat in laboratorul Relativistic Heavy Ion Collider din Upton, New York. Acceleratorul de particule ciocnește ioni de aur si sparge atomii si particulele care ii formeaza, inclusiv protonii si neutronii, in particule si mai mici numite quarkuri si gluoni.
Mingea de foc rezultata se numeste plasma quark-gluon (a cincea stare a materiei) si are un trilion de grade Celsius, imitand condițiile care au existat in univers la doar o milionime de secunda dupa Big Bang. Pe masura ce acest „Little” Bang se raceste, quarkurile si glounii se combina din nou in particule mai mari.
Potrivit newscientist.com, fizicianul Agnes Mocsy de la Pratt Institute din Brooklyn, New York, si colegii sai au calculat cum s-ar fi auzit aceasta stare a materiei, daca te-ai fi aflat in centrul ei.
Fluctuatiile din densitate corespund cu unde sonore, asa ca cercetatorii au studiat cum a evoluat distributia particulelor in timp pentru a vedea cum se schimba sunetul. Au trebuie sa inmulteasca lungimea de unda a sunetului de 10 miliarde de miliarde de ori pentru a fi audibila de catre urechea umana.
La jumatatea fluxului, o schimbare a tonului indica momentul in care quarkurile si gluonii se recombina pentru a forma din nou particule.
 
Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: