Home > Uncategorized > Cea mai detaliata fotografie a Universului facuta vreodata

Cea mai detaliata fotografie a Universului facuta vreodata

Fotografia, SDSS-III, facuta de astronomii de la Sloan Digital Sky Survey si care are mai mult de un trilion de pixeli, o inlocuieste pe cea veche deja de peste o jumatate de secol, dupa care s-au ghidat generatii de oameni de stiinta pana acum.
SDSS-III contine de peste zece ori mai multe obiecte decat precedenta, facuta de Palomar Sky Survey in 1950. “Sunt peste o jumatate de miliard de obiecte detectate in aceasta fotografie, un sfert de miliard de stele si un sfert de miliar de galaxii”, spune astronomul David Weinberg de la Universitatea de Stat din Ohio, care a lucrat si el in echipa care a realizat-o.
Fotografia a fost facuta folosing un aparat foto de 138 megapixeli atasat la un telescop inalt de 2,5 metri de la Apache Point Observatory din New Mexico si este de asteptat sa fie studiata decenii de-a randul de acum inainte, cel putin si de generatia viitoare de astronomi, daca nu de mai multe, care sa vaneze orice din Univers in ea, de la materie neagra la planete orbitand in jurul unor stele necunoscute.IN SDSS-III, celor mai stralucitoare un milion de obiecte observate astronomii le-au masurat intregul spectru al luminii, trecand efectiv radiatia printr-o prisma, scrie guardian.co.uk, si spargand-o in diferite frecvente, astronomii putand astfel sa masoare distanta dintre obiectele studiate. “Scopul nostru e sa intelegem de ce expansiunea Universului s-a intensificat, acesta fiind cel mai mare puzzle in cosmologie astazi, deoarece toata experienta noastra se reduce la…toate lucrurile se duc unele spre altele”, spune David Weinberg. Datele despre fotografia SDSS au fost facute publice marti de Societatea Americana de Astronomie in Seattle, iar aparatul de fotografiat de 138 de megapixeli ce a fost folosit sa faca milioanele de fotografii care compun cea mai mare fotografie facuta Universului vreodata a fost pensionat si trimis la Muzeul Smithsonian din Washington DC, ca o recunoastere a meritelor lui unice in astronomie.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: