Home > Uncategorized > Cel mai mare radiotelescop din lume a fost pus in functiune

Cel mai mare radiotelescop din lume a fost pus in functiune

Cel mai mare radiotelescop din lume, LOFAR, a fost inaugurat sambata in apropiere de Assen, in provincia Drenthe (nord-estul Olandei), a anuntat Institutul de radioastronomie olandez (ASTRON), citat de AFP.
“Cel mai mare radiotelescop din lume a fost inaugurat astazi (sambata, n.r.)”, a declarat pentru AFP Femke Boekhorst, purtator de cuvant al Institutului olandez de radioastronomie, explicand ca radiotelescopul LOFAR permite captarea semnalelor a caror frecventa este mai joasa decat cea a luminii vizibile.
“Este foarte sensibil si permite captarea semnalelor slabe emise de corpurile din univers foarte indepartate”, a adaugat Boekhorst. “Observatiile care vor fi facute cu ajutorul acestuia vor oferi mai multe informatii despre inceputurile universului, pana la momentul imediat inainte de Big Bang”, a mai spus aceasta.
Spre deosebire de radiotelescoapele traditionale, LOFAR (LOw Frequency ARray: retea de frecvente joase) nu are antena parabolica, dar are 25.000 de antene cu inaltimi variind de la 50 de centimetri la doi metri, raspandite in Olanda, Germania, Suedia, Franta si Marea Britanie.
“Daca combinam toate antenele, avem un telescop urias al carui diametru ajunge la mii de kilometri” a spus Boekhorst.  “Radiotelescoapele care au o antena parabolica trebuie sa fie orientate spre un punct precis in spatiu, in timp ce acesta permite captarea unei parti din spatiu mult mai mare”, a mai spus Femke Boekhorst.
Datele inregistrate vor fi centralizate de un “super-computer” situat in Groningue (nord-estul Olandei) si transmise ASTRON pentru a putea fi analizate, potrivit aceleiasi surse.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: