Home > Uncategorized > Cele mai impresionante eruptii vulcanice din istoria moderna – VEZI GALERIE FOTO

Cele mai impresionante eruptii vulcanice din istoria moderna – VEZI GALERIE FOTO

Recenta eruptie a unul vulcan din Islanda a provocat haos in aeroporturile din Europa, dar aceste fenomen nu este cel mai important si nici chiar atat de puternic, fiind insa mult mai mult mediatizat. Istoria recenta a Pamantului a inregistrat eruptii mult mai importante.
Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda nu este iesit din comun, dar alte eruptii din trecut au avut efecte mult mai devastatoare decat cele inregistrate in prezent. Pe 1815, vulcanul Tambora din Indonezia a erupt vreme de trei luni si a aruncat 100 de kilometri cubi de magma, cenusa si roca si a omorat zeci de mii de oameni. Anul urmator, 1816 a ramas in istorie drept anul fara vara din cauza racirii climei, cu ninsori in luna iunie si 80.000 de morti in Europa.
In 1991, vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt, iar norul vulcanic s-a raspandit in ambele emisfere, acoperind jumatate din suprafata planetei si determinand scaderea temperaturii medii cu circa un grad Celsius, timp de aproape trei ani. La fel de nefaste au fost si urmarile eruptiilor vulcanice din Kamceatca sau New Britain din septembrie 1994.
“In perioada cunoscuta sub numele de “Mica Era Glaciara“, cu varful in perioada 1645 – 1715, a crescut frecventa eruptiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din aceasta perioada, multi cercetatori considerand ca racirea climei in aceasta perioada se datoreaza in principal eruptiilor masive din Islanda”, a declarat pentru REALITATEA.NET, meteorologul Viorica Dima.
Pinatubo

Tambora

Kamceatca

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: