Home > Uncategorized > Cele mai vechi stele din afara Caii Lactee observate cu ajutorul unui observator din Chile

Cele mai vechi stele din afara Caii Lactee observate cu ajutorul unui observator din Chile

Astronomii de la Observatorul Austral European (ESO) au descoperit cele mai vechi stele din afara Caii Lactee, cu ajutorul unui telescop urias instalat in Chile, aceasta descoperire fiind considerata fundamentala pentru intelegerea felului in care s-a format universul.
Acest telescop urias – Very Large Telescope(VLT) – cu un diametru de 8,2 metri, instalat in desertul Atacama, la o distanta de 1.200 de kilometri de Santiago de Chile, a permis observarea “celor mai vechi stele din mediul nostru galactic, aceste informatii fiind cruciale pentru a intelege mai bine aparitia primelor stele din Univers”, au declarat cercetatorii ESO.
Potrivit oamenilor de stiinta, aceste stele “primitive”, denumite si “stele extrem de sarace in metal”, s-au format imediat dupa Big Bang, marea explozie care a dat nastere Universului in urma cu 13,7 miliarde de ani.
Pana acum, aceste stele erau foarte greu de observat, insa o noua tehnica le-a permis astronomilor europeni sa “descopere stelele primitive ascunse printre toate celelalte stele comune”, a explicat Else Starkenburg, principalul autor al studiului.
ESO, principala organizatie astronomica interguvernamentala din Europa, beneficiaza de sprijinul oferit de 14 tari.
ESO va construi, incepand din 2011, urmatorul telescop urias european (E-ELT), anuntat ca fiind “ochiul cel mai puternic” ce va scruta universul, lentila obiectivului sau avand un diametru fara precedent, de 42 de metri.
Situl Armazones, amplasat tot in desertul din nordul statului Chile, se afla in concurenta directa cu arhipelagul insulelor Canare (Spania) pentru a primi telescopul E-ELT.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: