Home > Uncategorized > Celulele stem pot reda vederea orbilor cu cornee distruse

Celulele stem pot reda vederea orbilor cu cornee distruse

Transplanturile cu celule stem le ofera sperante celor care au suferit arsuri la nivelul corneei, cauzate de intrarea unor substante caustice in contact cu ochii.
Tratamentul cu celule stem le poate reda vederea persoanelor care au orbit in urma contactului cu substante chimice caustice, in 75% din cazuri, au anuntat cercetatorii italieni de la Centrul de Medicina Regenerativa al Universitatii Modena. Ei au reusit deja sa-i faca pe 82 dintre cei 107 pacienti pe care a fost testat inovativul tratament, sa vada din nou, scrie MSNBC.com.
Transplanturile cu celule stem le ofera sperante celor care au suferit arsuri la nivelul corneelor, cauzate de intrarea unor substante caustice in contact cu ochii. Oamenii de stiinta au atras insa atentia ca noul tratament nu functioneza in cazul deteriorarii nervului optic sau in cazul degenerescentelor maculare, care au amandoua efecte asupra retinei. De asemenea, tratamentul nu da roade in cazul persoanelor care nu vad absolut deloc cu vreunul dintre ochi, din cauza ca doctorii au nevoie sa colecteze tesut sanatos, pe care sa-l transplanteze ulterior.
In cadrul studiului, cercetatorii au prelevat celule stem din ochii sanatosi ai pacientilor, le-au multiplicat in laborator, iar apoi le-au transplantat pe ochii arsi. Aici, celulele susa au generat noi tesuturi corneale, care le-au inlocuit pe cele vechi, distruse. Din moment ce celulele stem sunt prelevate din corpurile pacientilor, acestia nu sunt nevoiti sa ia medicamente imunosupresive.
In prezent, oamenii cu arsuri la ochi pot apela la cornee artificiale, insa procedura implica anumite riscuri – cum ar fi aparitia infectiilor sau formarea glaucomului. In plus, mai exista si posibilitatea transplantului cu ajutorul celulelor stem obtinute de la cadavre, insa, aceasta optiune implica luarea unor medicamente imunosupresive, pentru a preveni respingerea noilor tesuturi.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: