Home > Uncategorized > Cercetatorii au identificat degetul lui Dumnezeu

Cercetatorii au identificat degetul lui Dumnezeu

Toata lumea discuta despre Large Hadron Collider si despre rezultatele experimentelor de acolo, dar multa lume a ratat anuntul fenomenal de la Fermilab, unul dintre cele mai importante in ultimii 20 de ani.
D-Zero este un proiect de colaborare internationala a oamenilor de stiinta care lucreaza sa identifice natura materiei, fiind responsabili cu descoperirea „top quarkului” in anii 1990. Acestia au analizat date provenind din ani de experimente in care au fost ciocniți protoni de antiprotoni, la Fermilab in Statele Unite, si au descoperit o asimetrie in numarul de muoni produsi, in comparatie cu antimuonii, diferenta fiind de circa 1% in favoarea materiei.
Chiar daca nu pare foarte important, aceasta descoperire este un indiciu important pentru experimentele de la LHC pentru ca cel mai probabil vinovat, in cazul asimetriei, este o noua particula care nu apare in modelul standard. Potrivit discovery.com, Joe Lykken, cercetator la Fermilab, a declarat pentru New York Times, facand referinta la expresia particula lui Dumnezeu (bosonul Higgs): „Nu este un anunt echivalent cu observarea fetei lui Dumnezeu, dar ar putea fi degetul lui Dumnezeu”.
Cu mult timp in urma, la inceputurile universului, materia si antimateria se ciocneau constant si se anihilau reciproc. Acest proces a incetinit odata cu racirea universului, dar ar trebui sa existe in continuare materie si antimaterie in mod egal. Acest lucru nu se intampla si se poate observa, in universul cunoscut, ca nu exista nici un pic de antimaterie.
Potrivit lui Dennis Overbye de la New York Times, acest fenomen se datoreaza comportamentului particulelor mesonul B care sunt cunoscute pentru faptul ca sunt indecise. Oscileaza de mii de miliarde de ori pe secunda, intre starea de materie si antimaterie. Mesonii creati in ciocnirile dintre protoni oscileaza mai repede catre materie decat catre antimaterie, in cele din urma materia fiind preponderenta.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: