Home > Uncategorized > Cercetatorii vor sa il dezgroape pe Leonardo da Vinci pentru a rezolva misterul Mona Lisei

Cercetatorii vor sa il dezgroape pe Leonardo da Vinci pentru a rezolva misterul Mona Lisei

O echipa de la Comitetul National Italian al Patrimoniul Cultural, o asociatie de oameni de stiinta si istorici de arta, au cerut aprobare pentru deschiderea mormantului lui Leonardo da Vinci, care a murit im 1519.
Cercetatorii care vor sa exhumeze ramasitele lui Leonardo da Vinci intentioneaza sa reconstruiasca fata sa pentru a descoperi, daca opera cea mai cunoscuta, Mona Lisa, este de fapt un autoportret.
Antropologul Giorgio Gruppoioni a declarat ca proiectul ar putea arunca o lumina noua asupra celei mai cunoscute opere a italianului. „Daca reusim sa ii gasim craniul, vom putea sa reconstruim fata lui Leonardo si sa o comparam cu a Mona Lisei”, a declarat antropologul.
Identitatea Mona Lisei este dezbatuta de mai multe secole, speculatii mergand de la mama lui Leonardo, Lisa Gherardini si pana la sotia unui comerciat florentin. Unii chiar au sugerat ca presupusa homesexualitate a artistului si dragostea pentru sa pentru enigme l-au determinat sa se picteze pe sine ca o femeie, potrivit timesonline.co.uk.
Recrearea fetei lui Leonardo este ocazia potrivita pentru testarea teoriei lui Lillian Schwartz, un expert american care a pus in evidenta, pe computer, mai multe similaritati intre trasaturile Mona Lisei si al unui autoportret al artistului.
Discutiile cu oficialii francezi si cu proprietarii castelului unde este ingropat au ajuns la un acord de principiu, proiectul putand primi permisiune oficiala in aceasta vara.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: