Home > Uncategorized > Ciclon urias fotografiat pe Neptun

Ciclon urias fotografiat pe Neptun

Daca ar fi sa luam in considerare conditiile meteorologice de pe Neptun, atunci acest weekend nu a fost cel mai linistit din punct de vedere climatic pentru planeta albastra.
Astronomii au detectat un ciclon „extraterestru” la polul sud a planetei Neptun care ar putea oferi o mai buna intelegere asupra conditiilor meteorologice de pe indepartata planeta si asupra structurii interne a planetei.
O echipa de astronomi a facut descoperirea atunci cand studia nori de pe alte planete folosind telescopul Keck, de pe muntele Mauna Kea, Hawaii. „Inca de la trecerea satelitului Voyager 2 pe langa Neptun, in 1989, oamenii de stiinta au stiut de existenta unei pete albe care se deplaseaza in zona polului sud”, a declarat dr. Mate Adamkovics, un cercetator de la Universitatea Berkeley. „Imagini de mare rezolutie realizate in iulie 2007, multumita noilor tehnologii de la Keck, ne-a permis sa observam ca aceasta pata este de fapt impartita in doua”.
Adamkovics si colegii sai sunt de parere ca au observat nori de metan prinsi intr-u ciclon in apropiere de polul sud. „Am observat acelasi lucru la polii lui Saturn si stim ca acolo petele sunt provocate deun vortex asemanator unui uragan”, a mai adaugat Adamkovics, potrivit discovery.com.
Cercetatorul spera ca studiu lui, care va fi publicat in jurnalul stiintific Icarus, sa inspire noi misiuni catre Uranus si Neptun.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: