Home > Uncategorized > Constantele fizice variaza in Univers

Constantele fizice variaza in Univers

Constantele in natura nu sunt denumite asa degeaba.  Principiile fizicii trebuie sa functioneze la fel in tot universul observabil, acum insa au fost descoperite zone in spatiu in care constantele nu sunt fixe.
Masuratori facute asupra unui nor de gaze foarte indepartat au relevat faptul ca anumite constante nu sunt fixe, punandu-se problema regandirii modelului standard al fizicii particulelor, potrivit newscientist.com.
Dovezile cu privire la acest fenomen curios provin de la un nor de gaze, foarte dens, la o distanta de 2,9 miliarde de ani lumina, care este influentat de o sursa radio, gaura neagra supermasiva PKS 1413+135, chiar in spatele norului. Radicalii de hidroxil din nor absorb energia radio la o anumita lungime de unda, de un sunt reemise pe o alta lungime de unda. Pe un grafic se poate observa o scadere in intensitate, dupa ce intra in nor, si o crestere dupa ce energia radio este reemisa. Scaderea si crestere intensitatii trebuie sa aiba aceleasi proprietati pe grafic, din moment ce amandoua sunt efectele aceluiasi mediu.
Nissim Kanekar de la National Centre for Radio Astrophysics din Pune, India, si colegii sai au descoperit ca diferenta dintre cele doua frecvente este mai mica decat ar trebui. Aceasta diferenta depinde de trei constante fundamentale: raportul dintre masa protonului si masa electronului, proportia care masoara raspunsul unui proton la un camp magnetic  si constanta „alfa” care guverneaza forta electromagnetica. Discrepanta dintre cele doua lungimi de unda arata faptul ca una dintre aceste constante a fost diferita in trecut, in acea regiune a spatiului, a declarat Kanekar.
Diferenta care a ridicat problema constantelor in fizica ar putea fi cauzata de o contaminare semnalului de la un alt nor. Incepand de luna trecuta echipa a inceput sa foloseasca telescopul radio Arecibo din Puerto Rico pentru a elimina aceasta posibilitate.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: