Home > Uncategorized > Creierul uman blocheaza emotiile in fata mortii

Creierul uman blocheaza emotiile in fata mortii

Vi s-a intamplat poate sa nu va puteti stapani rasul in timpul unei inmormantari sau ati avut tendinta de-a va comporta cu prea multa voiosie intr-o situatie sociala legata de moarte? De vina este un mecanism cerebral care poate suprima emotiile in contextul gandurilor despre moarte.
In comedia clasica a britanicilor de la Monty Python, Life Of Brian, barbatul cu parul lung interpretat de Eric Idle, ii invita pe ceilalti barbati crucificati langa el sa cante un cantecel vesel despre partea plina a paharului, asa ca tustrei intoneaza versule vesele ale “Always look on the bright side of life”. Scena terminala a filmului i-a inspirat pe cercetatori. Acestia argumenteaza ca creierul uman are un mecanism care ne incurajeaza sa ne gandim la partea frumoasa a vietii chiar si cand ne confruntam cu ganduri legate de moarte, scrie Newscientist
 

Shihui Han de la universitatea din Beijing a imaginat impreuna cu colegii sai un test pentru reactia creierului uman la stimuli macabri. Cercetatorii au proiectat pe un ecran, in fata subiectilor, cuvinte legate de moarte (cimitir, omor, decapitare, cadavru etc.), dar si cuvinte negative sau neutre, in timp ce subiectii erau conectati la scannere cerebrale. In urma analizarii datelor, cercetatorii au descoperit ca procesarea cerebrala a temelor macabre inhiba activitatea zonelor cerebrale care controleaza constiinta si expresia emotionala, dar si o activitate scazuta in centrii care regularizeaza emotiile si prepara raspunsurile la stimuli amenintatori sau neplacuti.
“Acest studiu este interesant pentru ca analizeaza constientizarea mortii o calitate umana unica”, este de parere Philip Servos, specializat in neurostiinta cognitiva la universitatea canadiana Wilfrid Laurier din Waterloo. “Nu este suprinzator ca avem abilitatea de a ne suprima emotiile in acest tip de context”.
 

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: