Home > Uncategorized > CSI Timisoara. Metoda de identificare a amprentelor descoperita de un banatean

CSI Timisoara. Metoda de identificare a amprentelor descoperita de un banatean

Un criminalist timisorean a muncit zi si noapte, timp de mai bine de 3 saptamani. Pana la urma a reusit ce si-a propus: a descoperit o metoda, unica in tara, de identificare a amprentelor digitale de pe banda adeziva.
Pana nu demult, criminalistilor le era imposibil sa ridice amprentele digitale lasate de raufacatori pe benzile adezive. Acum insa, problema lor pare sa-si fi gasit rezolvarea, odata cu descoperirea facuta de un om al legii. Acesta a identificat o substanta care permite ridicarea acestui tip de amprente
“Crestele papilare secreta o substanta de aceeasi culoare ca si scoch-ul, de aceea ele nu pot fi evidentiate decat prin crearea unui alt contrast, ori a urmei, ori a scoch-ului”, explica Silviu Predescu. A muncit zi si noapte, timp de mai bine de 3 saptamani. Pana la urma a reusit ce si-a propus si a descoperit o metoda, unica in tara, de indetificare a amprentelor digitale de pe banda adeziva. “Metoda in sine am creat-o de-a lungul a 3, 4 saptamani, a multor nopti nedormite. Cand eram de serviciu, stateam in laborator si ma gandeam cum sa creez aceasta substanta”, povesteste Predescu. O metoda asemanatoare cu cea a tanarului criminalist timisorean este folosita in Statele Unite ale Americii, insa formula substantei care permite evidentierea amprentelor este total diferita. Acum, inventatorul timisorean se gandeste serios sa-si inregistreze descoperirea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, cu atat mai mult cu cat metoda a fost deja pusa in aplicare si a dat roade. Superiorii criminalistului inventator sunt mandri de un asemenea angajat.
“Suntem foarte mandri ca putem avea si astfel de angajati, care mai ales in perioada asta de criza dau dovada de pasiune pentru activitatea pe care o desfasoara”, declara si comisarul sef Remus Scrob, de la serviciul de criminalistica al IPJ Timis. Noua descoperire este cu atat mai folositoare cu cat, de cele mai multe ori, cazurile care implicau prelevarea unor amprente de pe benzile adezive erau, in general, greu de rezolvat.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: