Home > Uncategorized > Cum au aparut galaxiile spiralate

Cum au aparut galaxiile spiralate

Folosind date de la telescopul Hubble, astronomii au realizat recensamant al tipurilor de galaxii si a formelor lor dintr-o perioarda anterioara existentei Pamantului si Soarelui, pana in ziua de astazi. Rezultatele au aratat ca in ciuda a ceea ce se credea, mai mult din jumatatea galaxiilor spiralate au avut forme ciudate in urma cu sase miliarde de ani.
Studiul formelor si mecanismelor de formare a galaxiilor este un subiect intens dezbatut in astronomie. O unealta importanta pentru aceasta este „secventa Hubble”, o metoda de clasificare inventata in 1926 de catre Edwin Hubble, astronom dupa care a fost dat numele celebrului telescop.
Schema lui Hubble imparte galaxiile normale in trei clase mari: eliptice, lenticulare si spiralate. Acestea sunt impartite dupa aspectul visual. O a patra clasa contine galaxiile cu o forma neregulata, potrivit discovery.com.
O echip de astronomi europeni, condusi de Francois Hammer de la Observatorul din Paris, au realizat, pentru prima oara, un recensamant complet al tipurilor de galaxii din doua puncte diferite ale istoriei universului, creand astfel doua „secvente Hubble” care explica cum s-au format galaxiile. In acest studiu au fost investigate 116 galaxii locale si 148 de galaxii indepartate.
Astronomii au aratat ca galaxiile de acum sase miliarde de ani au fost foarte diferite de cele pe care le observa astronomiii astazi. „In urma cu sase miliarde de ani galaxiile erau mult mai ciudate; o descoperire surprinzatoare”, a declarat Rodney Delgado-Serrano autorul articolului publicat in jurnalul Astronomy & Astrophysics.
Oamenii de stiinta cred ca aceste galaxii diferite au devenit spiralate prin colisiuni si contopiri. Desi se creda ca cionirile galaxiilor au scazut semnificativ in urma cu opt miliarde de ani, noile rezultate indica faptul ca unirea a doua sau mai multe galaxii s-a petrecut frecvent dupa aceasta data, pana acum patru miliarde de ani.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: