Home > Uncategorized > Cum s-au format lunile bizare ale lui Saturn din inelele planetei

Cum s-au format lunile bizare ale lui Saturn din inelele planetei

Inelele lui Saturn nu sunt doar apanajul frumusetii planetei, ci participa activ la crearea unor noi sateliti naturali.
Imagini cu planeta Saturn si inelele sale
Saturn, la fel ca si restul planetelor de la marginea sistemului solar, are foarte multi sateliti. Saturn are, insa, si o serie de sateliti mici de gheata care s-au format chiar in interiorul superbelor sale inele. Desi varsta inelelor nu a fost determinata cu precizie, se credea ca lunile lui Saturn s-au format, impreuna cu restul sistemului solar, in urma cu 4,5 miliarde de ani. Conform unei noi simulari, se pare insa, ca unele luni s-au format mult mai recent.
Cinci dintre lunile lui Saturn, Atlas, Janus, Pandora, Prometheus si  Epimetheus ar putea avea varste de doar 10 milioane de ani. Chiar daca pare mult, la nivel cosmologic este o perioada foarte scurta de timp. Trei dintre acestea, Atlas, Prometheus si Pandora, sunt sferice si au creat neregulat inelele. Pe de alta parte, Janus si Epimetheus au orbite foarte apropiate pe  care chiar si le schimba intre ele la fiecare patru ani.
Cateva indicii aratau ca acesti sateliti nu sunt obisnuiti. Lunile din interiorul inelelor sunt mici, exista intr-un mediul turbulent si ar fi trebuit sa fie distruse de comete si asteroizi cu mult timp in urma. Sonda Cassini a determinat densitatea acestora si a descoperit ca nu sunt telurice si dense ca un asteroid, ci chiar mai putin dense decat apa. Exista cateva ipoteze care sa le explice existenta, dar una recenta pare a fi cea mai probabila.
Potrivit discovery.com, intr-o simulare realizata de astronomii de la Universite Paris Diderot din Franta si de la University of Cambridge din Marea Britanie, o parte din materia de la exteriorul inelelor (limita Roche) a inceput sa se adune pentru formarea unor luni.
Acesti sateliti si-au modificat in timp orbitele. Daca un asemenea proces a format lunile pe care le observam astazi, Saturn ar putea produce noi sateliti chiar in acest moment. Asta ne demonstreaza ca ar trebui sa renuntam la ideea ca universul este stabil si etern, pentru ca schimbarile se intampla chiar sub nasul nostru.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: