Home > Uncategorized > Daca exista viata pe Marte, ar putea fi “dreptace”

Daca exista viata pe Marte, ar putea fi “dreptace”

Viata pe Pamant prefera moleculele “stangace”, dar planeta rosie ar putea avea alte preferinte.
Cercetatori din Las Vegas, Nevada vor sa trimita o misiune pe Marte care ar putea arata, cu certitudine, daca viata exista, cu ajutorul unor experimente ciudate, efectuate la nivel molecular.
Multi amino-acizi, zaharuri si alte molecule sunt foarte importante pentru viata pentru ca exista in doua forme diferite, una fiind imaginea in oglinda a celeilalte.
Viata pe Pamant este “stangace”, in sensul ca prefera moleculele orientate spre partea stanga, dar da dovada ca uneori poate fi ambidextra. Acest lucru ar putea complica ]necrcarea de a cauta viata pe alte planete, dar ar putea clarifica si cateva descoperiri facute de programul Viking de la NASA, pe Marte.
Henry Sun de la Desert Research Institute din Las Vegas, Nevada si colegii sai au hranit microbi, adunati din toate lacurile si deserturile din lume, cu ambele forme ale alaninei si ale acidului lactic. Au descoperit ca desi bacteriile prefera in mod natural versiunea din dreapta a acidului lactic si versiunea din stanga a alaninei, si-au putut ajusta consumul pentru consumul versiuni opuse in doar cateva ore.
Aceasta intarziere ar putea fi studiata pentru viitoare misiuni pe Marte care vor cauta acolo viata. Cele doua sonde Viking care au ajuns pe Marte in 1976, au dus acolo un coctail de ingrediente, printre care se aflau alanina si acidul lactic. Acestea au fost amestecate cu solul martial, iar la o substanta a fost produs chiar si gaz, fapt care a indicat o reactie la nivel molecular, dar nu s-a tinut cont de orientarea moleculara. A fost un indiciu important cu privire la existenta vietii, dar alte dovezi nu au fost gasite, pentru ca experimentele nu au avut suficient timp pentru a da rezultatele necesare.
Un experiment care foloseste un cocktail asemanator si in care se urmareste cat de repede se consuma substantele ar putea arata ca exista viata microbiana pe Marte si mai ales daca este mofturoasa, mai precis daca prefera molecule orientate catre dreapta sau stanga. Echipa lui Sun incearca acum sa obtina fonduri de la NASA pentru o asemenea misiune.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: