Home > Uncategorized > De ce a venit primavara pe 20 martie

De ce a venit primavara pe 20 martie

A venit primavara in emisfera nordica. Nu inseamna neaparat si venirea unei vremi de primavara, dar sezonul oficial incepe in aceeasi pedioada, in fiecare an.
Prima zi de primavara poate varia, intre 19 si 21 martie, din doua motive: anul nu are un numar par de zile, iar Pamantul este intr-o orbita eliptica. In plus, atractia gravitationala a celorlalte planete ne schimba orientarea catre Soare de la an la an.
In ceea ce priveste vremea, sezoanele Pamantului s-au decalat in ultimii 150 de ani, potrivit unui studiu aparut luna trecuta. Cele mai fierbinti si cele mai reci zile ale anului vin acum cu doua zile mai tarziu, conform livescience.com.
In acest an, primavara a inceput duminica, pe 20 martie, pentru ca atunci a avut loc echinoctiul de primavara. Echinoctiul marcheaza inceputul primaverii si a toamnei, iar solstitiul marcheaza inceputul verii si al iernii. Acestea sunt doua puncte clare in timp care indica tranzitiile prin care trece planeta noastra in jurul Soarelui.
La fiecare echinoctiu, Soarele traverseaza ecuatorul Pamantului, facand ca ziua si noaptea sa aiba aproximativ aceeasi lungime pe aproape intreaga planeta. La ecuator Soarele este la zenit la ora pranzului, la fiecare echinoctiu.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: