Home > Uncategorized > De ce este atmosfera Soarelui atat de fierbinte

De ce este atmosfera Soarelui atat de fierbinte

Lansarea din 2006 a satelitului multinational Hinode a schimbat felul in care Soarele arata pentru astrofizicieni, mai ales pentru doi cercetatori in particular, care au incercat sa dezvaluie misterele Soarelui.
Imagini trimise de Hinode
Atmosfera Pamantului poate incurca telescoapele teresre, dar fara aceasta problema, un telescop de mare rezolutie in spatiu, cum este Hinode, poate oferi imaginile ale Soarelui de o claritate extraordinara.
Scott McIntosh, Bart De Pontieu, Viggo Hansteen si Karel Schrijver au descoperit indicii in aceste imagini care i-au ajutat sa inteleaga de ce coroana solara este cu multe milioane de grade mai fierbinte decat suprafata vizibila a Soarelui.
„Printre observatiile facute de Hinode sunt si cele asupra cromosferei solare, zona care separa suprafata Soarelui (fotosfera) de restul atmosferei”, a explicat McIntosh, un astrofizician care este fondatorul National Center for Atmospheric Research’s High Altitude Observatory, potrivit livescience.com.
In mod normal, atmosfera Soarelui ar trebui sa se raceasca la distante mai mari, dar realitatea nu se potriveste cu acesta supozitie. Folosind imaginile trimise de Hinode, De Pontieu, un cercetator de la Lockheed Martin’s Solar and Astrophysics Laboratory, impreuna cu McIntosh, au descoperit un nou tip de spiculii (jeturi de gaz care se inalta din cromosfera).
„Spiculii de Tip I sunt jeturi de plasma care sunt aruncate din cromosfera si de regula se intorc pe aceeasi directie”, a declarat McIntosh. Spiculii de Tip II, care au fost identificate de McIntosh si De Pontieu sunt mai fierbinti, au vieti mai scurte si se misca mult mai repede decat Tipul I, ajungand mai departe din cauza unei viteze ridicate.
Cei doi au reusit sa identifice in imaginile trimise de Hinode coloane de plasma care au ajuns in coroana si care alimenteaza coroana solara cu material nou, precum si vanturile solare, explicand astfel diferenta de temperatura dintre fotosfera si coroana solara.
„Intelegerea proceselor solare ne ajuta sa pricepem intereactiunea din Soare si Pamant, oferindu-ne indicii despre cum afecteaza radiatia UV, generata de furtunile solare, atmosfera Pamantului, stratul de ozon si chiar dinamica climatica globala”, a conchis McIntosh.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: