Home > Uncategorized > De ce stelele neutronice au inimi intunecate

De ce stelele neutronice au inimi intunecate

Materia intunecata ar putea declansa aparitia spontana a gaurilor negre in mijlocul unor stele exotice. Daca este adevarat atunci ar putea fi identificata natura materiei intunecate.
Arnaud de Lavallaz si Malcolm Fairbairn de la King’s College din Londra s-au intrebat ce s-ar intampla daca materia intunecata, care alcatuieste majoritatea masei din galaxii, ar ajunge in inima unei stele neutronice.
Aceste stele sunt ramasitele unor supernove, fiind cele mai dense din universul cunoscut. Rezultatul depinde insa de natura materiei intunecate, potrivit revistei New Scientist.
Majoritatea teoriilor favorizeaza ideea ca o particula de materie intunecata este in acelasi timp si antiparticula, ceea ce ar insemna ca ar trebui sa se anihileze atunci cand se intalnesc. Dar Lavallaz si Fairbairn nu cred ca aceasta teorie ar putea fi corecta.
Cei doi cercetatori au calculat ce s-ar intampla daca aceste particule ar fi atrase de gravitatia uriasa a stelelor neutronice. Pentru ca nu se anihileaza reciproc, particulele materiei intunecate s-ar aduna in interiorul stelelor, formand un alt astru intunecat, mai mic si mai dens care s-ar transforma repede intr-o gaura neagra ce va inghiti totul.
Dan Hooper de la Fermilab spune ca scenariul celor doi cercetatori este probabil pentru ca existenta particulelor de materie intunecata, care nu se anihileaza reciproc, nu poate fi exclusa.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: