Home > Uncategorized > De ce sunt stelele quark atat de ciudate

De ce sunt stelele quark atat de ciudate

Ce se intampla daca un fragment stelar este prea mare pentru a fi categorisit ca stea neutronica, dar nu este suficient de mare pentru a deveni o gaura neagra? Pana de curand, astrofizicienii nu credeau ca poate exista un fenomen situat intre stelele neutronice si gaurile negre.
Acum se crede ca exista o noua „creatura” in univers, mai mare decat o stea neutronica, dar prea mica pentru a suferi un colaps intr-o gaura neagra. Desi nu au fost observate niciodata, „stelele quark” ar trebui sa existe, iar oamenii de stiinta realizeaza de abia acum cat de bizare sunt aceste fenomene.
Stelele neutronice, stelele quark si gaurile negre se nasc prin acelasi mecanism, o supernova. Dar fiecare reprezinta marimi diferite ceea ce inseamna ca provin din supernove de marimi diferite.
Ce se intampla daca o stea explodeaza si produce ceva prea mare pentru a fi o stea neutronica? O stea neutronica rezista colapsului printr-o caracteristica a materiei numita degenerare neutronica. Aceasta produce o forta spre exterior care se numeste presiunea gazului neutronic degenerat. In cazul in care steaua neutronica, aparuta in urma unei supernove, este prea mare ca aceasta presiune sa actioneze, quarkurile preiau controlul, impiedicand corpul stelar sa intre in colaps. Neutronii sunt compusi din trei quarkuri (doua quarkuri jos si un quark jos).
Cand presiunea quarkurilor degenerati intra in actiune, apare o stea quark. Quarkul sus liber si quarkul jos liber se transforma in „quarkuri stranii”. Prin urmare, o stea quark este alcatuita din materie „stranie”.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: