Home > Uncategorized > Diane de Poitiers a murit otravita de aurul absorbit pentru a ramane tanara, potrivit unui studiu

Diane de Poitiers a murit otravita de aurul absorbit pentru a ramane tanara, potrivit unui studiu

Studiul, realizat de medicii de la spitalele Raymond Poincare, Lariboisiere si Pitie-Salpetriere din Paris, confirma gasirea unor concentratii ridicate de aur in reziduurile de tesut si in parul Dianei de Poitiers.
Amanta regelui Henric al II-lea, Diane de Poitiers, care a decedat in 1556, la varsta de 66 de ani, ar fi murit otravita lent de aurul pe care il absorbea cu scopul de a ramane tanara, arata un studiu al unor cercetatori de la spitale pariziene, publicat de British Medical Journal, informeaza AFP.
Diane de Poitiers era o femeie atletica, careia ii placea sa inoate si sa calareasca. Ramasitele sale mumificate potrivit traditiei au fost ingropate in 1975, dupa ce revolutionarii i-au profanat sicriul.
Descoperite in timpul unor sapaturi arheologice, ramasitele i-au fost atribuite de cercetatori Dianei nu doar datorita locului unde au fost gasite, ci si caracteristicilor – “adulta, matura, prezentand o fractura consolidata a tibiei si fibulei (in urma unei caderi de pe cal in 1565)”, noteaza cercetatorii. In plus, a fost observata o concordanta perfecta cand au fost suprapuse mandibula si maxilarul superior, cu ultimul portret al acesteia executat de Francois Clouet.
Scriitorul Brantome, contemporan al Dianei de Poitiers, scria despre aceasta ca era, in ultimii sai ani de viata, la fel de proaspata ca la varsta de 30 de ani, cu pielea neobisnuit de alba, si ca isi punea zilnic aur in apa de baut, ca elixir pentru tinerete.
Studiul, realizat de medicii de la spitalele Raymond Poincare, Lariboisiere si Pitie-Salpetriere din Paris, confirma gasirea unor concentratii ridicate de aur in reziduurile de tesut si in parul Dianei de Poitiers.  “O contaminare pare putin probabila – nu era regina, nu purta coroana, bijuteriile nu ii puteau contamina parul si tesutul, iar aurul nu era folosit la imbalsamare”, noteaza cercetatorii.
Potrivit realizatorilor studiului, o concentratie capilara atat de ridicata poate corespunde unui sindrom de intoxicatie cronica, manifestata prin anorexie, greturi, subtiere a firului de par, diaree si o anemie ce ar explica culoarea pielii.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: