Home > Uncategorized > Doua galaxii care se ciocnesc creeaza un quasar binar

Doua galaxii care se ciocnesc creeaza un quasar binar

Astronomii au descoperit primele dovezi clare cu privire la existenta quasarilor binari intr-o pereche de galaxii care sunt in procesul de unire
Quasarii sunt centrele extrem de luminoase din mijlocul galaxiilor, din jurul gaurilor negre masive, iar quasarii fiecareia sunt tinuti impreuna de catre gravitatie. Acestia, la fel ca si quasarii simpli, sunt produsul unirii a doua galaxii. Pana acum, quasarii binari nu au fost observati in galaxii in curs de contopire.
Imagini ale unui quasar binar au fost captate cu ajutorul telescopului Carnegie Institution’s Magellan din Chile si arata doua galaxii distincte, cu doua „cozi” produse de fortele uriase, generate de atractia gravitationala reciproca.
„Este prima oara cand observam doua galaxii separate, amandoua cu quasari si care interactioneaza in mod clar”, a declarat astronomul John Mulchaey care a facut observatiile cu ajutorul telescopului Carnegie, potrivit esciencenews.com.
Majoritatea sau chiar toate galaxiile mari, la fel ca si Calea Lactee, au gauri negre masive in centru. Pentru ca galaxiile intereactioneaza in mod constant, astronomii au crezut ca aceste gauri negre binare sunt un lucru obisnuit in univers. Gaurile negre pot fi identificate ca si quasari doar atunci cand aduna materie, un proces care necesita foarte multa energie.
Quasarul binar, numit SDSS J1254+0846, a fost initial descoperit de Sloan Digital Sky Survey, un proiect vast astronomic care a indexat peste 120.000 de quasari. In urma observatiilor lui Paul Green de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics si a colegilor sai de la Chandra’s X-ray Observatory, s-a determinat ca este vorba de un quasar binar, in centrul unei coliziuni a doua galaxii. Mulchaey s-a folosit de observatorul din Chile pentru a capta imagini mult mai clare ale celor doua galaxii.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: