Home > Uncategorized > Eruptia vulcanului din Islanda ar putea dura cateva luni

Eruptia vulcanului din Islanda ar putea dura cateva luni

Specialistii au avertizat ca eruptia vulcanului din Islanda ar putea dura cateva luni si chiar un an, in functie de cum este aprovizionat vulcanul din rezervorul de magma. Cei care sufera de afectiuni pulmonare cronice vor fi afectati.
Profesorul Nicolae Buzgar de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii “A.I.Cuza” Iasi spune la Realitatea FM ca in tot acest timp cerul Europei ar mai putea avea parte de cenusa vulcanica, eruptia putandu-se intinde si pana la un an. Cat priveste norul din atmosfera, acesta nu este toxic. Doar in cazul in care, din cauza ploii, el se depune intr-un strat destul de consistent pe sol, a adaugat Nicolae Buzgar.
Meteorologul Viorica Dima a explicat ca vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a erupt si in 1821, fenomenul durand mai bine de un an, iar vulcanii din Islanda sunt responsabili si pentru un alt fenomen important din istoria moderna. “In perioada cunoscuta sub numele de “Mica Era Glaciara“, cu varful in perioada 1645 – 1715, a crescut frecventa eruptiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din aceasta perioada, multi cercetatori considerand ca racirea climei in aceasta perioada se datoreaza in principal eruptiilor masive din Islanda”, a declarat pentru REALITATEA.NET, meteorologul Viorica Dima.
Actualmente, circulatia aerului se realizeaza dinspre nord-vest, dinspre Islanda, catre Europa, ceea ce favorizeaza avansul norului de cenusa indeosebi catre vestul, centrul si nordul continentului. Printre efectele catastrofale ale unei eruptii vulcanice de amploare, perturbarea traficului aerian este cea mai putin importanta. Mai importante sunt ploile abundente – multe dintre ele acide – cauzate de cenusa ale carei particule foarte fine actioneaza ca nuclee de condensare pentru umezeala din atmosfera. Totodata, depozitele de materiale vulcanice duc la defertilizarea pamanturilor, distrugerea recoltelor, foamete, moartea animalelor.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: