Home > Uncategorized > Exploratorii australieni au gasit unul dintre primele avioane construite, in gheata din Antarctica

Exploratorii australieni au gasit unul dintre primele avioane construite, in gheata din Antarctica

Avionul monoplan a fost primul iesit de pe linia de asamblare a fabricii Vickers, la doar opt ani dupa primul zbor al fratilor Wright. Modelul Vickers a fost dus in Antarctica de catre exploratorul australian Douglas Mawson, in 1911.
Motorul avionului s-a oprit din cauza temperaturilor scazute, iar Mawson l-a abandonat la Cape Denison in 1914, a declarat David Jensen, presedintele fundatiei Mawson’s Hut, organizatie sprijinita de guvernul australian. Avionul a fost zarit ultima oara in 1975, dupa care a fost acoperit de gheata.
Mai multe echipe de cercetatori de la Fundatia Mawson’s Huts au cautat epava timp de trei ani fara nici un rezultat. Norocul lor s-a schimbat chiar pe 31 decembrie cand o combinatie de evenimente, printre care a doua luna plina in decursul unei singure luni (fenomen astronomic numit si luna albastra, care insoteste eclipsa de luna) ce a provocat o maree scazuta, precum si o topire a ghetii fara precedent, a ajutat echipa sa identifice, din greseala, ramasitele avionului.
„A fost o sansa la un milion ca aceste conditii ne-au ajutat sa gasim avionul”, a mai spus Jensen. Divizia Antarctica Australiana va decide acum ce sa faca cu ramasitele avionului Vickers, fie sa le trimita in Australia pentru restaurare, fie sa fie lasate la Cape Denison.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: