Home > Uncategorized > Filmele 3D pot sa-ti afecteze sanatatea

Filmele 3D pot sa-ti afecteze sanatatea

Dupa succesul filmului “Avatar” si filmele “Alice in Wonderland” sau “How to Train Your Dragon”, s-au facut remarcate la Hollywood. Martin Scorsese si-a anuntat dorinta sa regizeze un 3D anul acesta. Nintendo vrea sa scoata o consola 3D.
Ochelarii pe care trebuie sa-i porti cand urmaresti un film 3D iti ajuta creierul sa interpreteze doua imagini plate ca pe un obiect pe care-l vezi in adancime, potrivit cnn.com.
Medicii spun ca exista pericole pentru ochii care nu sunt obisnuiti cu 3D cateva ore zilnic, de la simptome mai usoare cum ar fi dezorientarea pana la cazuri grave cum ar fi infarctul.
Samsung 3D LED TV vine cu un avertisment serios in ceea ce priveste sanatatea. Previne ca unele imagini puternice pot induce atacuri epileptice sau infarcturi. “Dezechilibre, dezorientare, ochii sunt suprasolicitati”, acestea pot fi efectele.
Medicii sustin ca proventajul oamenilor care ar trebui sa se ingrijoreze de efecte adverse este mic, mai ales posibilitatea producerii atacului de cord. In general oamenii pot sa fie usor ametiti sau sa aiba alte disconforturi dupa ce se uita la 3D.
Simptome ca greata, dureri de cap si oboseala pot rezulta din cauza faptului ca tehnologia 3D face ca ochii sa se miste intr-un mod care nu e deloc natural”, sustine dr. Lisa Park.
3D-ul prezinta doua perspective diferite ale aceleiasi scene, separate la un anumit punct. Ochelarii 3D au un filtru care separa cele doua imagini. Una dintre ele poate fi vazuta cu un ochi, cealalta cu celalat. Totul se deruleaza atat de repede incat nu-ti dai seama de tranzitie, sustine dr. Steven Nusinowitz.
In creier imaginile fuzioneaza si creeaza impresia de adancime, mai spune el.
Cand vezi imaginile pe un eran ochii incearca sa alinieze cele doua imagini, dar ochii nu se acomodeaza cu ele pentru ca e o iluzie ca obiectul se indreapta catre tine.
Oamenii ai caror ochi nu sunt perfect aliniati sau care au muschii ochiului slabi nu vor putea sa urmareasca un 3D. Strabismul ar putea fi un impediment. Ambliopii sau cei care au ochii lenesi nu vor simti efectul de adancime dat de 3D.
“As spune ca 80 la suta dintre oameni nu vor avea probleme sa urmareasca un film 3D”, a adaugat Nusinowitz.
In ceea ce priveste efectele de durata ale privitului la TV in format 3D in locul televizorului obisnuit asta nu poate sa spuna nimeni deoarece nu s-au facut inca cercetari amanuntite. Medicii sunt ingrijorati in privinta copiilor pe care ar putea sa-i afecteze pe termen lung televiziunea 3D.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: