Home > Uncategorized > Fizicieni confirma ca Einstein are dreptate si la 3,5 miliarde de ani lumina departare

Fizicieni confirma ca Einstein are dreptate si la 3,5 miliarde de ani lumina departare

Fizicienii s-au obisnuit sa primeasca scrisori de la pseudo oameni de stiinta care afirma ca Einstein s-a inselat. Acum exista insa si mai multe dovezi ca de fapt Eistein a avut dreptate in urma cu aproape 100 de ani.
In urma o luna, o echipa de fizicieni de la UC-Berkeley, University of Zurich si Princeton University au anuntat ca au analizat 70.000 de galaxii pentru a demonstra ca teoria generala a relativitatii functioneaza chiar si 3,5 miliarde de ani lumina de Pamant.
Mai precis, Einstein a prezis ca gravitatia va deforma spatiul, lumina curbandu-se atunci cand trece pe langa un obiect cu masa mare, cum ar fi centrul galaxiei. Aceasta prezicere a fost confirmata de mai multe ori, dar aparent insuficient de mult.
Majoritatea testelor asupra relativitatii au fost facute la nivelul sistemul solar pentru ca testarea la nivel galactic este mult mai problematica, rezultatele nefiind niciodata relevante. Echipa internationala de fizicieni a urmarit mai multe grupari de galaxii folosindu-se de Sloan Digital Sky Survey, analizand viteza acestora si cat de multa lumina era distorsionata.
Conclusia lor cu privire la teoria lui Eistein a testat modelul cosmologic prezent (care implica existenta inflatiei, materiei intunecate si energiei intunecate) fata de cei care incearca sa gaseasca o alternativa la modelul standard. Alternativa include ceva numit tensor-vector-scalar gravity (TeVeS), o modificare usoara a teoriei relativitatii care scote materia intunecata din ecuatie).
Metoda folosita de echipa Berkeley/Princeton/Zurich a oferit rezultate care au invalidat teoria TeVeS, dar stiinta nu si-a spus ultimul cuvant. Fizicienii vor acum sa realizeze observatii la o scara mai mare, de pana la un milion de galaxii, cu ajutorul Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), mai precis peste circa cinci ani, atunci cand acest instrument va fi gata.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: