Home > Uncategorized > Fulgerele globulare sunt halucinatii

Fulgerele globulare sunt halucinatii

Sferele misterioase de lumina numite fulgere globulare ar putea rodul imaginatiei noastre, fiind rezultatul suprastimularii creierului, potrivit unui nou studiu.
Exista sute de relatari ale martorilor oculari despre intalniri foarte scurte cu sfere luminoase, de marimea unor mingi de tenis. Oamenii de stiinta nu au reusit insa sa isi dea seama cum se formeaza acest fenomen si de ce apare, mai ales ca fulgerele globulare sunt foarte rare si dureaza foarte putin timp.
Fulgerele globulare sunt raportate in general in timpul furtunilor si se cunoaste faptul ca mai multe traznete pot crea un campuri magnetice puternice. Jeseph Peer si Alexander Kendl, de la Universitatea Insbruck din Austria, s-au intrebat daca aceste fulgere globulare sunt de fapt o halucinatie provocata de stimularea magnetica a creierului sau a retinei.
In alte experimente, oameni de stiinta au expus oameni la campuri magnetice suficient de puternice incat sa poata influenta celulele cerebrale fara sa fie daunatoare.
Concentrarea campurilor magnetice in cortexul vizual a facut ca subiectii umani sa vada lumini si discuri luminoase. Cand campul magnetic a fost miscat in creier, oamenii au spus ca luminile se miscau in incapere, potrivit nationalgeographic.com.
In lucrarea lor, care a aparut pe site-ul arXiv.org, Peer si Kendl au spus ca efectele magnetice ale fulgerului ar putea fi aceleasi ca cele inregistrate cu campurile magnetice artificiale. Cei doi cercetatori sunt de parere ca cel putin jumatate dintre incidente sunt de fapt erori ale creierului declansate de magnetism.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: