Home > Uncategorized > Hayabusa 2 va cauta originile vietii in spatiu

Hayabusa 2 va cauta originile vietii in spatiu

Prima sonda Hayabusa trebuia sa aduca mostre de la un asteroid, dar a fost un semi-esec.
Sonda japoneza Hayabusa care s-a intors in urma cu cateva luni de la un asteroid, va avea un urmas pana 2014. Hayabusa 2 s-ar putea intoarce in 2020 cu indicii importante despre originea vietii pe Pamant.
Investitia guvernului este de doua miliarde de dolari, Agentia Spatiala Japoneza (JAXA) a primind acceptul pentru a demara proiectul Hayabusa 2.
La fel ca si predecesorul sau, va vizita un asteroid pentru a se intoarce cu mostre, dar cu o diferenta importanta. Prima sonda Hayabusa a mers la asteroidul Itokawa pentru a aduna mostre bogate in siliciu si fier. Hayabusa 2 va merge insa la un asteroid mult mai mare, numit 1999 JU3, cautand molecule organice care ar putea sa fie aceleasi care au pornit procesul vietii pe Pamant.
Voiajul primei sonde a fost plin de probleme, dar noua misiune va incerca sa incorporeze experienta dobandita pentru a evita incidente nedorite. Desi Hayabusa a reusit sa se intoarca pe Pamant, nici pana acum nu este clar daca a reusit sa adune mostrele asa cum era planificat, conform newscientist.com.
Inovatia cea mai importanta va fi o bomba de 30 de centimetri care va fi lansata de la o distanta de 500 de metri. Potrivit Makoto Yoshikawa, unul dintre inginerii din echipa Hayabusa 2 de la JAXA, sonda se va ascunde apoi in spatele asteroidului, asteptand explozia. Rezultatul va fi un crater de un metru adancime care va permite adunarea de mostre de sub suprafata asteroidului, unde materialul este mai putin afectat de radiatiile solare.
Ultima metoda folosita de japonezi nu a functionat foarte bine, iar sistemele de colectare vor fi redundante, prin urmare, acum va exista si o rezerva. Prima tehnica de adunare a mostrelor foloseste un fel de glont care este tras de la distanta mica. Materialul ridicat este cules de un mecanism special. A doua metoda implica impingerea unui material siliconic, lipicios, de care se va lipi praful. Pentru a evita problemele primei misiuni, Hayabusa 2 va avea un sisteme de ghidare de rezerva, o antena mult mai buna, precum si un nou motor.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: