Home > Uncategorized > Hayabusa, prima sonda spatiala trimisa la asteroizi, se intoarce

Hayabusa, prima sonda spatiala trimisa la asteroizi, se intoarce

Sonda spatiala Hayabusa, care ar trebui sa se intoarca cu mostre de la un asteroid, va ateriza in Australia.
Hayabusa, o sonda spatiala japoneza cu misiunea de a aduce mostre de la asteroidul Itokawa, se intoarce dupa un voiaj de cinci ani. Inginerii au reusit sa treaca de un prag foarte important si anume pornirea motorului pentru modificarea traiectoriei catre Pamant, mai precis catre Woomera Protected Area din sudul Australiei.
Sonda in sine nu va ateriza imediat pe continentul sudic, ci va lansa capsula cu rezultatele misiunii, pe data de 13 iunie. Nu exista insa o garantie a succesului, mai ales pentru ca nu se stie daca sonda spatiala a reusit sa adune mostre de pe Itokawa; potrivit bbc.co.uk, oamenii de stiinta vor trebui sa deschida capsula pentru a afla.
Hayabusa se afla acum la o distanta de 3,6 milioane de kilometri de planeta noastra, dar ar trebui sa ajunga la Pamant pe data de 13 iunie. NASA va observa cu ajutorul unui avion DC-8 zone de aterizare.

Asteroizii contin materiale primordiale ramase de la formarea sistemului nostru solar in urma cu miliare de ani. Misiunea a avut probleme de la inceput. Hayabusa a facut doua aterizari pe Itokawa pentru a colecta roci si mostre de sol, dar nu a reusit sa porneasca un sistem esential, un fel de glont care trebuia sa sfarame roca.
Chiar in anul lansari, o scurgere a lasat sonda fara combustibil, inginerii trebuind sa foloseasca motorul ionic al sondei pentru drumul de intoarcere.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: