Home > Uncategorized > Ingineria, pe primul loc in topul domeniilor de cercetare alese de tinerii romani

Ingineria, pe primul loc in topul domeniilor de cercetare alese de tinerii romani

Ingineria si medicina sunt principalele domenii catre care se indreapta tinerii romani,  interesati de activitatea de cercetare. Artele, arhitectura si sportul sunt la polul opus, inregistrand cel mai mic interes din partea doctoranzilor.
Din totalul de 32.547 de doctoranzi romani, cei mai multi prefera domenii din inginerie (28%) si medicina (17%). Stiintele exacte ocupa un segment de 14% din totalul lucrarilor de doctorat incheiate sau in curs de cercetare din ultimii doi ani.Doar 11% din cei peste  32.000 de doctoranzi si doctori au ales cercetarea in domeniul economic, 14% au ales stiintele umaniste, iar un numar de 7% au ales stiintele sociale si dreptul, respectiv agronomie si medicina veterinara.Cei mai putini doctori si doctoranzi romani s-au axat pe domeniul Artelor, Arhitecturii si Sportului, adica doar 3% din totalul lucrarilor incheiate sau in curs de cercetare, conform ultimelor date disponibile din 2008 in Sistemul National de Doctorat
Aproape 30% dintre conducatorii de doctorat au depasit varsta de pensionare
Sistemul universitar romanesc are 3.300 de conducatori de doctorat pentru 32.547 de doctoranzi.
“Romania trebuie sa ofere 15.000 de doctori Uniunii Europene in urmatorii 5 ani dar nu exista destui conducatori de doctorat, iar sistemul inca incearca sa oblige orice doctorand sa vina cu cercetari stiintifice care sa isi gaseasca aplicabilitate sociala si economica imediata”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Ioan Curtu, presedintele ARACIS.
Aproape 800 dintre cei 3.300 de conducatori de doctorat din Romania sunt trecuti de varsta pensionarii si activeaza atat in invatamantul universitar de stat cat si in cel privat, au declarat pentru REALITATEA.NET, reprezentantii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS).
De asemenea, 44 la suta dintre conducatorii si consultantii pe teme de doctorat au varste cuprinse intre 56 si 65 de ani, in timp ce 29 la suta au varste sub 55 de ani.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: