Home > Uncategorized > Intrebarile cele mai importante la care va raspunde LHC-ul

Intrebarile cele mai importante la care va raspunde LHC-ul

La aproape un an dupa ce Large Hadron Collider, cel mai puternic accelerator de particule din lume, a suferit o defectiune majora, acesta a fost pornit din nou cu succes.
Oamenii de stiinta vor folosit LHC-ul pentru a recrea conditiile care au existat imediat dupa big-bang prin accelerarea unor particule subatomice intr-un circuit subteran. Coliziunile vor produce energie de 10000 de ori mai fierbinte decat Soarele, fiind asteptate circa 600 de coliziuni pe secunda. Cercetatorii spera ca aceste evenimente sa ofere raspunsuri la mai multe intrebari, potrivit discovery.com.
1. Exista bosonul lui Higgs (particula lui Dumenezeu)?
Profesorul de fizica Sau Lan Wu, de la University of Wisconsin-Madison, lucreaza la detectorul ATLAS de la LHC si cred ca vor descoperi particula lui Dumnezeu. Si-a petrecut ultimii 30 de ani in cautarea acestei particule, iar daca va fi identificata atunci va explicat conceptul de masa si va valida modelul cosmologic actual.
2. Ce este materia neagra?
Intunericul pe care il observam intre stele nu este doar spatiu gol. De fapt, planetele si stelele pe care le vedem ocupa doar patru procente din universul cunoscut. Restul este format din ceva pe care nu il putem observa, din care 25% este alcatuit din materie intunecata.
LHC-ul va permite cercetatorilor sa identifice particule care alcatuiesc materia intunecata, fapt ce ne va ajuta sa intelegem alte obiecte din spatiu.
3. Exista alte dimensiuni?
Energia produsa la LHC ar putea fi suficienta pentru a deschide o usa pentru particule in asa fel incat sa treaca din universul nostru tridimensional, intr-unul cu mai multe dimensiuni. In timpul unei coliziuni, particulele ar putea sa apara si sa dispara in mod spontan.
4. Ce s-a intamplat dupa Big-Bang
Particulele subatomice precum protonii si neutronii sunt formati din alte particule numite quarkuri. Acestea sunt legate unele de altele de particule numite gluoni. Un experiment de la LHC, numit ALICE, vrea sa creeze quark-gluon plasma, o alta stare a materiei care a existat imedit dupa Big-Bang.
5. De ce este universul nostru format doar din materie?
Pentru fiecare particula de materie ar trebui sa exista o particula de antimaterie. Antimateria nu exista in universul nostru, iar oamenii de stiinta nu stiu de ce. Experiment LHCb va studia quarkurile pentru a intelege diferenta dintre materie si antimaterie.
6. Cum putem studia radiatiile cosmice?
Radiatiile cosmice lovesc constant atmosfera Pamantului. Numele de radiatii este insa incorect pentru ca este vorba de fapt de particule independente care se ciocnesc de atmosfera. Studierea acestui fenomen ne va oferi o intelegere mai mare a universului, dar aceste experiment sunt foarte dificile.
7. Putem crea gauri negre?
Este o intrebare capcana. Oamenii de stiinta stiu deja raspunsul la aceasta intrebare. Raspunsul este nu, gaurile negre nu pot fi create la LHC. Chiar daca ar aparea gauri negre microscopice, aceastea s-ar dezintegra imediat.
8. Ar putea LHC-ul sa dea nastere unei noi ere a internetului?
Volumul de date produs de accelerator este suficient sa ocupe doua milioane de DVD-uri, fiind echivalentul a 15 milioane de gigabytes impartiti de oamenii de stiinta din toata lumea.
Vechile acceleratoare de particule au fortat cercetatorii sa dezvolte o noua metoda de procesare a datelor, dand nastere astfel internetului. Un nou sistem dezvoltat acum permite oamenilor de stiinta din 120 de tari sa aiba acces la cercetarile de la CERN.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: