Home > Uncategorized > Jupiter a pierdut o dunga

Jupiter a pierdut o dunga

Jupiter a pierdut una dintre celebrele sale dungi, lasand emisfera sudica aproape goala. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce se intampla acest lucru.
Suprafata planetei Jupiter este de obicei dominata de doua dungi intunecate in atmosfera sa, una in emisfera sudica si una in cea nordica. Imagini realizate de curand de un astronom amator au aratat ca dunga sudica a disparut.
Centura intunecata a fost prezenta la sfarsitul lui 2009, inainte ca planeta sa se apropie prea mult de Soare si sa nu mai poata sa fie observata de pe Pamant. Cand Jupiter s-a intors in zona observabila, centura ecuatoriala nu mai exista.
Nu este prima oara cand se intampla acest lucru. A fost absenta si in 1973 cand sonda spatiala Pioneer 10 a luat primele imagini de aproape. Centura a mai disparut si la inceputul anilor 1900, potrivit newscientist.com.
Potrivit unei teorii a lui Glenn Orton de la Jet Propulsion Laboratory din California, dunga intunecata dispare atunci cand alti nori mai deschisi la culoare apar deasupra ei, dar nu este clar motivul formarii acestora.
Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: