Home > Uncategorized > Lansarea navetei spatiale Endeavour catre ISS, amanata cu 24 de ore, din cauza vremii nefavorabile

Lansarea navetei spatiale Endeavour catre ISS, amanata cu 24 de ore, din cauza vremii nefavorabile

Agentia spatiala americana a decis, duminica, sa amane cu 24 de ore lansarea navetei Endeavour spre Statia Spatiala Internationala (ISS), din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a anuntat directorul programului de lansare, citat de AFP.
“Am facut tot ceea ce ne-a stat in putinta, insa conditiile meteorologice sunt instabile si nu ne simtim in stare sa lansam naveta in aceasta noapte”, a declarat Mike Leinbach.
“Din acest motiv, am decis sa amanam lansarea cu 24 de ore”, a adaugat acesta.
Aceasta va fi prima lansare a unei navete spatiale americane in 2010 si are ca misiune livrarea ultimelor cele mai mari elemente ale avanpostului orbital. Misiunea STS-130 a navetei Endeavour, a 33-a dedicata construirii ISS, este prevazuta sa dureze 13 zile si include trei iesiri pe orbita.
Endeavour va livra pe ISS modulul Tranquility, construit de grupul european Thales Alenia Space in uzina sa din Torino (Italia). Ultimul cel mai mare element al ISS contine cel mai sofisticat sistem de sustinere a vietii care a fost vreodata trimis in spatiu. El are sarcina de a recicla apa folosita si de a produce oxigen pentru echipaj. Tranquility contine si un sistem de controlare a atmosferei si un compartiment-toaleta pentru echipaj, dar si un sistem de conectare la celelalte compartimente locuibile si vehicule pentru transportul astronautilor sau al echipamentelor.
Vor mai fi conectate la statie modulul Cupola si statia lui de lucrari robotizate, de unde vor fi controlate lucrarile de asamblare si intretinere ale avanpostului orbital. Cupola, care are forma de dom, cu sase ferestre pe parti si o fereastra centrala, va oferi o perspectiva inedita a Pamantului de pe ISS.
Dupa misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispozitie doar patru zboruri inainte de retragerea din circulatie a flotei sale spatiale, eveniment prevazut pentru septembrie 2010, care marcheaza sfarsitul acestui program spatial si, totodata, data la care asamblarea ISS va fi finalizata.
Navetele spatiale americane raman in continuare singurele vehicule spatiale capabile sa transporte echipamente extrem de grele si foarte voluminoase, indispensabile operatiunilor de intretinere a ISS, care va ramane operationala pana in 2020.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite si la realizarea caruia participa 16 tari.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: