Home > Uncategorized > Luna are o mini magnetosfera misterioasa

Luna are o mini magnetosfera misterioasa

Oamenii de stiinta au observat pentru prima oara o mini magnetosfera pe Luna, care protejeaza o zona redusa de radiatiile solare.
Magnetosfera descoperita pe Luna este in apropierea ecuatorului, intr-o zona in care lumina ajunge doar jumatate din timp, fapt ce ar limita o eventuala misiune umana. Exista insa dovezi ca alte magnetosfere asemanatoare ar putea exista in zone favorabile pentru aselenizare, oferind protectie pentru astronauti.
Luna nu are un camp magnetic, asa ca suprafata sa este bombardata in continuu de radiatiile solare. Date oferite de sonda spatiala indiana Chandrayaan-1 au confirmat insa ca Luna are o cel putin o versiune miniaturala a unei magnetosfere care acopera o regiune mica din nord-est. Aceasta bula electromagnetica are un diametru de 360 de kilometri. Centrul campului este de 300 de ori mai slab decat cel al Pamantului la ecuator si de 600 de ori mai slab decat cel de la poli.
Cercetatorii nu au momentan nici o idee despre sursa acestui fenomen, dar se pare ca rezida intr-un crater de impact, potrivit nationalgeographic.com.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: